By eugenemeric
3 years ago

The largest icebreaker on the Danube is in Galati - Cel mai mare spărgător de gheaţă de pe Dunăre se află la Galaţi

.
The largest icebreaker on the Danube is in Galati. It is Perseus, the famous ship seized in Egypt in 2000, which is now used in the winter by the Danube River Administration.
Anchored near the Navigation Palace in Galati, Perseus is used only in winter to break ice. In the rest of the year he is at cheu, maintained by a small crew.
The Perseus, 70 meters long and 16 meters wide, was built between 1984 and 1989 in Braila. It has gone through many peripetes, and crew members can not forget the time they were seized, in the port of Alexandria in Egypt in 2000. Then the ship was called Albatros and was run by a company that came into conflict with an Arab shipowner. In order to be able to return home, the crew had to escape with the ship.
A total of 14 Romanians were on board Perseus.
"A police boat came after us, gunfire, no crew member was injured. There came a helicopter that came and overrun, after which he left. Then I had the greatest emotions. I said ... it happens as usual, if you do not respond to the order, I send you a small rocket at the command point, "Dorian Dumitru told.


_______________________________________________________________________________________


Cel mai mare spărgător de gheaţă de pe Dunăre se află la Galaţi. Este vorba despre Perseus, celebra navă sechestrată în Egipt în anul 2000, care acum, pe timp de iarnă, este folosită de Administraţia Fluvială a Dunării.
Ancorată în apropierea Palatului Navigaţie din Galaţi, nava Perseus este folosită doar iarna pentru spargerea gheţii. În restul anului este la cheu, întreţinută de un echipaj redus.
Nava Perseus, lungă de 70 de metri şi lată de 16 metri, a fost construită între 1984-1989, la Brăila. A trecut prin multe peripeţii, iar membrii echipajului nu pot uita momentul în care au fost sechestraţi, în portul Alexandria din Egipt, în 2000. Atunci, nava se numea Albatros şi era administrată de o societate care a intrat în conflict cu un armator arab. Ca să se poată întoarce acasă, echipajul a fost nevoit să evadeze cu tot cu navă.
La bordul navei Perseus erau 14 români.
„După noi a venit o şalupă de poliţie, s-au tras focuri de armă, nu a fost rănit niciun membru din echipaj. A venit şi un elicopter care a venit şi survolat, după care a plecat. Atunci am avut cele mai mari emoţii. Am zis că...se întîmplă ca de obicei, dacă nu răspunzi la comadă, îţi trimit o mică rachetă în punctul de comandă”, a povestit Dorian Dumitru.

More images

.
.
.
3 years
Lucia5 Te invidiez!! Eu numai în filme am văzut așa ceva😀
3 years
3 years
tuntu very awesome view .love it
3 years
3 years
eugenemeric @Lucia5 Voi incerca sa fac si filmulete :)
3 years
3 years
Deliana Mi-aduc aminte ce-au pățit bieții marinari. Foarte frumoase imaginile!
3 years
3 years
dorageorg So nice!
3 years
3 years
milenazoran A leda nigde nema...
3 years
3 years
soncee Amazing photo great artikle
3 years
3 years
fabio26 beautiful photo and beautiful article my dear!
3 years
3 years
carmen3521 F bune pozele!😍
3 years
3 years
Explorer2017 Good info. Is it bigger than the infamous Titanic?
3 years
3 years
eugenemeric @Explorer2017 Perseus: 6,600-horsepower engines, the "rest" crew of up to 20 members, ship measures 70 meters long and 16 meters wide.
3 years
3 years
Explorer2017 @eugenemeric Titanic is bigger than Perseus. Passengers: 2,435, crew: 892. Total: 3,327 (or 3,547 according to other sources).
3 years
3 years
eugenemeric @Explorer2017 Ooo, yes! :)
3 years
3 years
Angeles I enjoyed your article, very informative! :-)
3 years
3 years
eugenemeric @Angeles Thank you :)
3 years
3 years
Angeles @eugenemeric , you're welcome! :-)
3 years
337d
Strabunica013 Interesting article
337d