By migekv
5 years ago

Night life in Belgrade

.
Надалеко познат провод у престоници Србије није једноставан за упознавање. Много опција за лудовање у ситне сате лако збуњује. Ако сте први пут у ноћном проводу у Београду, обавезно прочитајте овај текст. Уколико сте већ доживели београдски вајб, проверите да ли сте упознати са свим детаљима. Брзо читајте и још брже се спремајте за одличан ноћни живот.

1. Када се долази у Београд због провода?

Увек. Клупска сезона траје целе године. Током зиме, журке су у клубовима, док је лето резервисано за сплавове и друга места под отвореним небом.

2. Где изаћи?

Места за провод су клубови, кафане, сплавови и барови са музиком. Распоред журки до детаља отрива где, а клупске вести какав је провод сваке вечери. Кафански календар решава мистерију где се крије сјајна народна забава.

3. Која музика се слуша?

У клубовима се слуша искључиво електронска музика. Ди-џејеви најчешће пуштају хаус, техно и r'n'b. Тренс журке се често организују али су ретко на стандардном програму. У кафанама се уживо свира народна музика. Pre-party барови имају различит програм, од поп и рок живих свирки до ди-џеј вечери.

4. Да ли је безбедно у Београду?

Апсолутно. Стопа криминала је минимална. Слободно се крећите, без икаквог страха да ће вам се нешто догодити. Готово сваки клуб и кафана имају обезбеђење. Сигурни сте у сваком тренутку.


5. Колико кошта излазак?

Далеко мање него у другим европским градовима. Цене пића варирају од места до места. У зависности шта подразумевате под излазак, биће вам потребан већи или мањи буџет. Обавезно се информишите се пре него што кренете у провод.

6. Такси превоз

Највећа мана града су "дивљи" таксисти. Регистрована такси удружења се препознају по две табле на крову аутомобила, а на крају регистарских ознака увек имају слова TX. Са овако обележеним возилима немате бриге.

7. Да ли се наплаћује улаз у клубове?

За стандардне журке улаз се углавном не наплаћује. Куповина карата је обавезна када гостују велика имена са светске сцене и када се организују велике журке. На местима где је улазница неопходна, цене су минималне и крећу се од сто до пар стотина динара.

8. Да ли су потребне резервације и колико коштају?

На већини места нису потребне и бесплатне су али је пожељно да резервишете место унапред због гужве. Ако желите централни сто или сепаре, ни тада не плаћате али је обавезна одређена потрошња пића.

9. Да ли је обавезан dress code?

Генерално не мада је сигурније да се средите. Нећете ући ни у један клуб у тренерци и спортским патикама. Опуштена елеганција је сасвим довољна.

10. Да ли су дозвољене дроге?

У Београду, конзумација дрога је у потпуности забрањена. Не падајте на приче да је дрога легална јер није. Ноћу по граду има полиције и у цивилу и у униформама. Не ризикујте одличан провод због недозвољених супстанци.

Noćni život je jedna od stvari koje su proslavile Beograd i možda ostavlja najjači utisak na posetioce koji su prvi put u gradu. Razlog za to je pre svega duh Beograđana i pozitivna atmosfera zbog koje se osećate kao da ste kod kuće, među prijateljima. Uveče se izlazi spontano, bez mnogo planiranja, u bilo koje vreme i bez obzira na obaveze koje vas čekaju sledećeg dana.

Mr Stefan Braun

Radno vreme kafe-barova je do 1 ili 2 noću (onima koji se nalaze u stambenim zgradama je ograničeno do ponoći), klubova do 4-5 ujutru. Izlazi se svim danima, a najbolji provod i najveća gužva ne zavise od dana u nedelji već od sticaja okolnosti. Svako može da nađe vrstu zabave koja mu odgovara (uz napomenu da su zabranjene sve vrste droga i prostitucija), a veoma su popularna mesta koja imaju živu muziku.

Omiljeni plesovi su salsa i argentinski tango. U zavisnosti od vrste zabave koju volite, večernji izlazak može da počne oko 8 sati uveče (pozorištem ili večerom u restoranu) ili oko 11 sati pićem u nekom kafiću, a zatim ludim provodom u nekom klubu ili splavu gde se dolazi posle ponoći, a ostaje sve dok ne dođe vreme za jutarnji burek, da se povrati snaga uz prve zrake sunca.
Ulaz u većinu klubova je besplatan, a kod onih koji naplaćuju ulaz cena ne prelazi 5 evra. Kravata nigde nije obavezna, mada na neka mesta nećete moći da uđete u patikama ili ako ste mlađi od 21 godine. Kad Beograđane pogodi neka pesma, u nastupu čudesne energije penju se na sto da igraju, a devojke koje su Vas do malopre prezrivo gledale mogu i da skoče na vas. Beogradski klubovi prave pauzu u radu od juna do početka oktobra, a za to vreme se zabava se seli na reke i otvorene prostore. Splavovi su specifičnost beogradskog noćnog života. Ima ih stotinak, različitog su oblika, kapaciteta i muzike koja se sluša. Zbog izolovanosti od stambenih zona provod često traje do zore, ako su gosti dobro raspoloženi. Na nekima od onih koji deluju napušteno povremeno se održavaju lude žurke, moći ćete da im prisustvujete samo ako vas neko uvede. Zanimljivi su i neki od brodova za razgledanje grada koji početkom večeri ukrcaju putnike, hranu i muzičare, pa onda krstare rekama dok ima goriva i dobrog raspoloženja.

Koncert u Beogradu

Koncerti svetskih muzičkih zvezda, gostovanja poznatih DJ-eva i žurke se održavaju tokom cele godine u koncertnim dvoranama, a povremeno i u nekim neobičnim ambijentima. Prilikom ulaska u neke klubove uobičajeno je da obezbeđenje prepipa sumnjive momke ili da pogleda u torbice devojaka koje su s njima u društvu. Ako nemate rezervaciju za neki od najpopularnijih klubova moraćete da čekate u redu za ulazak (naročito ispred splavova jer im je kapacitet ograničen zbog plovnih sposobnosti).

Beogradski Beerfest

Rezervacija vam obezbeđuje samo mesto za stajanje uz neki od barskih stolova. Ako želite da sedite sa društvom u separeu, rezervacija će vas obično koštati flašu viskija ili skupog šampanjca, bez obzira da li ćete ga piti ili ne. U beogradskim klubovima nema dugačkih redova ispred toaleta zbog šmrkanja, gosti su uglavnom konzervativni i pojačavaju alkoholom dobro raspoloženje. Incidenti su veoma retki, važno je samo da ne gledate napadno u tuđu devojku ili momka kako god da izgledaju. Ako čujete: "shta mea gledash!" vreme je da se udaljite brzim korakom. Atmosferu kao iz r'n'b ili house muzičkih spotova ćete naći u klubovima sa "turbo folk" muzikom - lokalnim miksom mtv i turskih muzičkih hitova na srpskom jeziku koje izvode oskudno odevene pevačice.

Kafane sa tradicionalnom muzikom

Srbija ima veoma bogatu muzičku tradiciju i u Beogradu možete čuti dobar deo raznovrsnih pravaca tradicionalne etno muzike. Orkestri u kafanama mogu biti starogradski (gitara, violina, bas), tamburaški (tambure, gitara, bas), trubački (trube, bubanj)... U kafanama, gde živa muzika ide od stola do stola, svira gostima “na uvo” i ispunjava muzičke želje, običaj je da se orkestar časti. Dužina zadržavanja orkestra za nekim stolom je proporcionalna količini datog novca. Poseban doživljaj pružaju ciganski orkestri, bilo da su trubački ili tamburaški. Cigani znaju da sviraju sve (od Frenka Sinatre do stare srpske izvorne muzike), sviraju na svim mestima i u svim vremenskim uslovima, da ublaže tugu i uvećaju radost. Cigani trubači su uglavnom samouki i oni u stvari ne sviraju trube već pričaju kroz njih.

Trubači

Mnogi Srbi se u veselim ili tužnim trenucima iracionalno ponašaju i kad slušaju muziku. Neki su uvereni da je bolje dati pare za muziku nego za hranu. Dešava se da teraju orkestar da svira na stolu, ispod stola ili “na televizoru” (to znači da orkestar izađe napolje i svira sa spoljne strane otvorenog prozora). Za ovakve egzibicije muzičari su bogato nagrađeni - gosti im novac guraju u trube, kače na gitare i lepe na znojava čela. U svakom slučaju, male su šanse da se ne zabavite dobro u Beogradu.


Popularne pesme koje se naručuju od kafanskih muzičara

Živahne: "Donesi vina krčmarice" (u kojoj se poziva krčmarica da donese još vina i priča kako se celo selo zaljubilo u nju i svi se opijaju da bi je zaboravili),
"Moja mala nema mane" (u kojoj se hvali sopstvena devojka i tvrdi da ona samo njega voli), "Kad je deda lumpovao" (u kojoj se govori o raspusnom dedi koji je voleo noćni život i kelnerice, pa je slao babi korpe cveća da mu oprosti), "Reših da se ženim" (u kojoj momak ubeđuje devojku da će da je oženi i da može slobodno da raskopča svoju košulju dok sede u polju majskog cveća), "Kad sam bio mlađan lovac ja" (u kojoj se priča kako bi svi ljudi postali lovci kad bi znali kakve ljubavne podvige oni imaju kad krenu u lov)... Lagane: "Bolujem ja" (u kojoj ljubavnici boluju zbog neostvarene ljubavi), "Govori se da me varaš" (u kojoj čovek koji je teško bolestan govori ženi da zna da ga ona vara, ali je moli da se malo strpi i da mu ne slama srce nego da sačeka da ono samo prestane da kuca), "Ima dana" (u kojoj se govori o ljubavi tako silnoj da se od nje umire i istovremeno konstatuje da se ne zna razlog toj ljubavi), "‘Ajde Kato ‘ajde zlato" (u kojoj momak poziva lepu Katu da zajedno idu u baštu da beru celer, ali ga ona odbija jer nema mesečine pa se ništa ne vidi, pa se on doseti i obećava da će poneti fenjer), "Mito bekrijo" (gde devojka poziva pijanca Mitu koga voli, da batali kafanu i oženi je, da bi mu ona pazila na staru majku), "Dimitrije sine Mitre" (gde majka kaže sinu jedincu da je budala jer ne vidi da ga žena vara, a on kaže da zna ali trpi jer je lepa)... Specijalna pesma (čaše same polete već na prve stihove): "Šta će mi život bez tebe dragi..."

More images

.
5 years
Miki Dobro je
5 years
5 years
carmen3521 Cool
5 years
5 years
Sanja011 Cool
5 years
5 years
Jelenajeca nice article
5 years
5 years
marija64 Najbolji provod u Skadarliji.?
5 years