By Miljana192
5 years ago

Zasto sve vise mladih napusta Srbiju?! Trbuhom za kruhom

.
Da li ste se nekad zapitali ''kako cemo izgurati ovaj mesec'' u finansijskom smislu....?
Sigurno da jeste, mozda cak i svakog dana postavite sebi to pitanje.


Ja sam majka 14mesecne devojcice, koja je posle dugog iscekivanja ulepsala nase zivote i svakog dana je nasa svetla tacka, nasa nada, ljubav , sve... moj suprug i ja smo nju iscekivali jako dugo, i kada se.konacno to desilo sreci nije bilo kraja.
U medjuvremenu oboje smo bili zaposljeni primali solidne plate (30000, to je na jugu Srbije solidna plata) imali za nas dvoje, za izlazak, komad garderobe, racune i tako nesto najosnovnije...
Medjutim kada sam saznala da sam konacno u drugom stanju, zbog rizicne trudnoce morala sam strogo da mirujem, samim tim otvorila bolovanje... eee tu krece sve nizbrdo, opet mislim na finansije. Moj poslodavac odbija da mi da platu koju po ''zakonu'' je duzan da mi isplati za prvi mesec bolovanja. Znaci to je jedan mesec bez primanja, zatim nasa fantasticna srpska birokratija odugovlaci jos naredna tri meseca sa uplatom... ukupno 4 meseca bez primanja dragi moji. U medjuvremenu, kako bismo mogli da obezbedimo sobu za dete koje je na putu i malo vise prostora za nas troje, moj suprug dize kredit kako bi dogradili jedan deo kuce za njegove roditelje, jer smo do tada ziveli svi zajedno na jednom spratu kuce.
Medjutim, sve to nista nije tako strasno, gura se nekako, beba je stigla, nema vece srece.... novca ima koliko toliko za osnovne potrebe za bebu, a za nas dvoje koliko ostane, nije ni bitno.
Mada sta je bila poenta moje price do sada.
Naime, non stop na televiziji mozete cuti kako nasi 'vrhovnici' pricaju o podizanju nataliteta u Srbiji, kako podsticu radjanje, pomazu mlade roditelje, bla bla bla bla... jel tako?

Prosli su mi 12 meseci porodiljskog odsustva,ja sam imala pravo da izadjem na komisiju za produzetak, medjutim kako se to ranije dosta zloupotrebljavalo, promenili su zakon i sve se to mnogo poostrilo, produzetak dobijaju majke cija su deca zaista tesko bolesna. I to je sasvim korektno i u redu, s moje strane razumljivo. Tako i treba.

Ali da li se neko pita, gde ostaviti dete od 11, 12 meseci i krenuti na posao? Roditelji i suprugovi i moji rade..... vrtic... ne moze jer nije primila mmr vakcinu, a i da jeste, konkurs je tek u maju mesecu naredne godine (ovo se desava u oktobru 2018). Znaci dete za sada nema ko da cuva kako bih ja mogla da se vratim na posao. Ali kazete ima privatni vrtici, da, da, ima ih na desetine u mom okruzenju, a cena? Cena je 10-16000 mesecno. To i nije mnogo, da se ne lazemo.
E sad, moja dilema :
plata suprugova 30 000 - rata za kredit 12 000 = 18 000 ostaje
Plata moja : 30 000 - vrtic 15 000 - putni teoskovi ( jer ne radim u istom mestu gde i zivim) 5000 = 10 000 ostaje.
E sad u tih 28hiljada koje mi imamo na raspolaganju spadaju i racuni, hrana, pelene, mleko, hrana za dete, odeca i obuca za dete (za nas nije neophodna) ja vas pitam da li je to izvodljivo.... ?
Ne znam ni ja , jer me nisu vratili na posao, nisam im vise potrebna.
Tako da ostajemo i bez tih 10 000.
Sa svega 18hilj mesecno za nas troje....

E to je drzava u kojoj ja zivim, koja podstice natalitet, uredila zakone da porodilju moze da otpusti gazda kad on to pozeli.
Podstice natalitet, jer je dala siguran posao ocu i majci, obezbedila vrtic za dete dok roditelji rade, da dete krene kad je to potrebno, a ne kad je konkurs jednom godisnje...
I posle se pitate zasto ljudi odlaze iz ove zemlje?! Eee i ja se pitam!
5 years
Violeta Very nice article
5 years
5 years
kustos ?
5 years
5 years
Miki Prica govori sve...
5 years
5 years
Miljana192 Mozda se neko nece sloziti samnom, ali to je moje vidjenje situacije. Jer trenutno moja porodica ostecena od strane sistema @Miki
5 years