By Nemanya
5 years ago

Novi zakon EU – ACTA 2.0 će biti kraj slobode interneta

.
Sloboda izražavanja je trn u oku EU tehnokrata. Novi zakon o intelektualnom vlasništvu kojeg je Europski parlament usvojio u septembru preti našim temeljnim pravima.
Internet znači slobodu. Još uvek možemo slobodno doći do željenog sadržaja na našim pretraživačima. Ali će se to uskoro promeniti.

Članak 13. kontroverznog zakona kaže da će operatori internetskih stranica i pružaoci internetskih usluga biti odgovorni za sadržaj svojih klijenata i čitalaca. Novi zakon ih obavezuje na korišćenje takozvanih filtera za objave. Obavezni filteri ostavljaju softveru da odluči šta se korisnicima sme deliti, a šta ne.

Konkretno, pružaoci internetskih usluga će postati kontrolori i cenzori naših aktivnosti na internetu i svaka objavljena fotografija, video i tekst će biti provereni.

Postavlja se pitanje koji kriteriji će se primjenjivati pri ovoj cenzuri i kako i to će programirati ovaj filter za softver?


Evropska komisija će zasigurno uskoro predložiti detaljne smernice za borbu protiv lažnih vesti, propagiranja terorizma na internetu i borbe protiv onih koji krše autorska prava. U redu, ali to će ujedno biti i sredstvo za suzbijanje kritičara EU, nezavisnih blogera koji žele rasvetliti nesposobnost i nerad tehnokrata Bruxellesa i disidenata, mahom kritičara takozvanog levo-liberalnog političkog spektra. I kladim se da će ove direktive vrlo brzo biti uvedene u svim zemljama EU.

Članak 11. se bavi se uvođenjem vrste poreza na poveznice, ili linkove. Od sada, kada objavljujemo poveznicu na našoj internetskoj stranici, moraćemo platiti vlasniku, autoru ili izdavaču za to.

No, tehnokrati smatraju da, ako se pozivamo na određeni izvor i da koristimo ga u našem tekstu, taj izvor ima pravo na naknadu. Naravno, zakon ne navodi o kojim će iznosima biti reč, što bi trebalo biti određeno tek nakon pregovora s državama članicama EU.

Sada, ako neko uredništvo odluči zaraditi s ovim novim zakonom, pretraživači neće prikazivati rezultate koji sadrže veze s njihovim sadržajem. Ovo je dvostruki mač za urednike i izdavače, jer se korisnici sada mogu okrenuti izvorima koji će nastaviti objavljivati njihov sadržaj besplatno. Naime, mnoge stranice i ne žele autorsku naknadu, jer pišu kako bi objavili vesti koje mainstream mediji prećutkuju ili ih interpretiraju po diktatu EU.

Ipak, ovaj zakon u korenu menja internet kakav poznajemo. Rad novinara, naučnika i ostalih, koji svoje tekstove moraju objavljivati na internetu i citirati izvore u svojim objavama, kako bi bili verodostojni i dokazali svoje argumente, biće otežan.

Ugrožava se i postojanje internetske kulture, širokog raspona sadržaja, od skečeva, remixa muzike, parodija i drugog. Ali je najvažnija stvar što je ugrožena sloboda mišljenja. Novi zakon treba osigurati budućnost štampe. Freidhelm Greis iz nemačkog portala Golem je izračunao da novi zakon o autorskim pravima EU zapravo favorizira samo velike izdavačke kuće i redakcije, a ne manje i kritičare. Na primer, izdavačka kuća Axel Springer bi sada dobila gotovo 64 posto prihoda od oporezivanja objave sadržaja.

Zakon ujedno dokazuje kome služe Bruxelleski tehnokrati. Postupno nam oduzimaju slobodu, tako da velike firme mogu ostvariti još veće zarade. Jedna od firmi koja će biti na gubitku uvođenjem nove direktive EU je i Google. U Nemačkoj bi morao deliti milione evra prihoda s pružateljima internetskih usluga, izdavačima i firmama kojima prenosi rezultate pretraživanja.

Google je već imao takvo iskustvo u Španiji, gde je takav kontroverzni zakon uveden još 2014. godine. Izdavači se nadaju da će ih zakon učiniti još bogatijima. Licence za plaćanje na aktualne vesti trebale bi američku korporaciju koštati velike svote novca. Ali to nije bila borba siromašnih protiv divovskog Google-a.

Pogledajte šta se dogodilo. Google je jednostavno ugasio Google News u Španiji i tako ne mora plaćati nikakve naknade. Iako Google News nije imao oglase, na kojima kompanija uglavnom zarađuje novac, Google nije hteo povećati rashode i jednostavno je izgubio čitaoce. No, čak i španski izdavači, koji imaju svoje internetske stranice, podrškom ovom zakonu su prerezali granu na kojoj sede, jer im se spoljni pristup smanjio dvocifrenim procentom.

Konačno, navešćemo još jedan detalj. Naime, Povelja o temeljnim pravima Europske unije kaže: “Svatko ima pravo na slobodu izražavanja. Ovo pravo uključuje slobodu izražavanja mišljenja, primanje i davanje informacija i ideja bez uplitanja vlasti i bez obzira na granice”.

Autorska prava ni na koji način ne bi smela kršiti ova temeljna prava, ali se čini da to nikoga nije briga.

Izvor:
https://amaterpress.com/2018/11/15/novi-zakon-eu-acta-2-0-ce-biti-kraj-slobode-interneta/
5 years
CarCrash ?
5 years
5 years
5 years
5 years
AmaterPress ???
5 years
5 years
5 years
5 years
AmaterPress @Nemanya Nema na čemu i drugi put.
5 years