By Nemanya
5 years ago

Kanjon Đerdapa – raj u prirodi

.
Prirodna atrakcija – Đerdapska klisura, koja se proteže od Golubca do Karataša kod Kladova, nalazi se u istočnoj Srbiji, na granici s Rumunijom. Ovo je jedan od najlepših prizora u ovom delu sveta, gde se Dunav prostire od nekoliko stotina metara, do nekoliko kilometara.

Nastao je pre nekoliko hiljada godina, razdvajajući planinski masiv Karpata. Panonsko more, koje je kasnije nestalo, ušlo je u pukotinu, a kroz 130-kilometarski kanjon sada teče Dunav.

Kanjon Đerdapa sastoji se od četiri kanjona i tri bazena. Bez dileme, najlepši kanjon je Veliki Kazan, čije se stranice uzdižu do 300 metara iznad Dunava, a potvrđeno je da mnogi izvori dosežu i do 90 metara dubine.

Obilje vode, šuma, divljih životinja i povoljne klime tokom Dunava, oduvek je bio razlog za prisutnost čoveka i razvoj različitih kultura. Najstariji trag života je neolitsko naselje Lepenski Vir. Pronađene su skulpture ljudskih figura u obliku riba izrađenih od Dunavskog kamenja.

Nacionalni park je površine od 60.000 hektara. Ima raznoliku floru i faunu, i neke retke biljne vrste koje su uglavnom nestale iz severnih delova Evrope.Tu se mogu videti kune i slepi miševi, a od 150 vrsta ptica posebno su zanimljivi sivi orlovi.

Trajanova ploča i Trajanov most deo su rimske baštine , koja svedoči o postojanju jednog od najvažnijih rimskih puteva iznad Đerdapa. Tu je i srednjovekovna tvrđava Golubački grad, spomenik kulture izuzetnog značaja. Rimska tvrdjava Diana i turska tvrđava Fetislam su mesta koja ne bi smela biti izostavljena iz vašeg rasporeda, ako idete u obilazak ovog čuda prirode.

Zbog svega navedenog, sigurna sam da nećete biti umorni od ove prirodne lepote, pa svakako posetite ovo čarobno mesto čim dobijete priliku.

Izvor: @marija64
https://amaterpress.com/2019/01/22/kanjon-derdapa-raj-u-prirodi/
5 years
Miki Predivan Djerdap
5 years
5 years
lzoran74 Prelepo...
5 years
5 years
carmen3521 Great one
5 years
5 years
Goran1974 Jel ovo slika sa rumunske strane? Posto ovaj manastir dole što se malo vidi, je u Rumuniji.Ako ne grešim.
5 years
5 years
milena prelepo
5 years
5 years
Snupi1995 Uzivanje ??
5 years
5 years
svetle76 ???
5 years
5 years
viktorija64 Prelepo
5 years
5 years
kustos Ne grešiš @Goran1974, što se tiče manastira.. a fotografisano je ili sa rumunske strane.. ili iz nekog drona.. trećeg nema :)
5 years
5 years
AmaterPress @Snupi1995 Pakuj kofere.
5 years
5 years
Miljana192 Prelepo
5 years